Skip to main menu (press "ENTER") Skip to country menu (press "ENTER") Skip to page content (press "ENTER")

A SZAVAZÁS MÓDJA külföldről

Itt megtudhatja, hogyan szavazhat az európai választásokon, ha nem a hazájában él.

Magyar vagyok

Ha a magyar választópolgár magyar pártlistára akar szavazni külföldön, akkor kérheti külképviseleti névjegyzékbe vételét, ilyenkor szavazatát a külföldi magyar nagykövetségek, konzulátusok valamelyikén adhatja le. Ilyen kérelmet május 17-én (péntek) 16 óráig lehet benyújtani személyesen, postán vagy interneten a www.valasztas.hu oldalon.

Ha a külföldi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár nem a magyarországi pártlistákra kíván szavazni, hanem a külföldi lakóhelye szerinti jelöltekre, úgy a fogadó állam jogszabályai szerint kérheti, hogy vegyék fel az adott uniós tagállam névjegyzékébe. Ebben az esetben a választópolgárt törölik a magyar névjegyzékből.

Igen, van lehetőség nem EU-s tagországból való szavazatleadásra is. A magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár kérheti külképviseleti névjegyzékbe vételét, amennyiben szavazatát a külföldi magyar nagykövetségek, konzulátusok valamelyikén kívánja leadni. Ilyen kérelmet május 17-én (péntek) 16 óráig lehet benyújtani személyesen, postán vagy interneten a www.valasztas.hu oldalon.

Amennyiben nagykorú magyar állampolgárként nem rendelkezik lakcímmel sem Magyarországon, sem az Európai Unió másik tagországában, de szeretne szavazni az európai parlamenti választásokon, regisztrálnia kell. Ilyen kérelmet május 1-jén (szerdán) 16 óráig lehet benyújtani.

Fontos: amennyiben korábban (a 2014-es vagy a 2018-as országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan) már sikeresen regisztrált a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők névjegyzékébe, akkor nem kell újra regisztrálnia, mert regisztrációja továbbra is érvényes.

Ugyanakkor ha a regisztráció során megadott adatai megváltoztak (például elköltözött), ne felejtse el bejelenteni. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező, regisztrált választópolgárok levélben szavazhatnak.

Hogyan szavazhatok külföldön?

Az országonként lebontott információk angolul és a kiválasztott ország nyelvén állnak rendelkezésre.
Vissza a lap tetejére