Skip to main menu (press "ENTER") Skip to country menu (press "ENTER") Skip to page content (press "ENTER")

A SZAVAZÁS MÓDJA Magyarországon

Az európai parlamenti választások 2019. május 26-án lesznek.

Az európai parlament magyar tagjaira 2019. május 26-án reggel 6:00 és este 7:00 óra között lehet szavazni.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok a lakóhelyük szerinti szavazókörben szavazhatnak. A szavazókör címét megtalálja az értesítőn, melyet április elejéig kell megkapnia.

Amennyiben a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár nem a kijelölt szavazókörben, hanem egy másik magyarországi szavazókörben szeretne szavazni, akkor átjelentkezési kérelemmel élhet. Az átjelentkezési kérelmet március 21-től május 22-én (szerdán) 16 óráig lehet benyújtani személyesen, postán vagy interneten a www.valasztas.hu oldalon.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár a választás napján Magyarország külképviseletein (nagykövetségein, konzulátusain) is szavazhat. Ilyen kérelmet március 21-től május 17-én (pénteken) 16 óráig lehet benyújtani személyesen, postán vagy interneten a www.valasztas.hu oldalon.

Az a választópolgár vehet részt a szavazáson, aki a választás napjáig betölti a 18. életévét, és bíróság jogerős döntéssel nem tiltotta el a választójogától.

A szavazók 21 európai parlamenti képviselőt választanak majd, ugyanannyit, mint a 2014-es választások során.

Amennyiben nagykorú magyar állampolgár, rendelkezik magyarországi lakcímmel, nem kell regisztrálnia, automatikusan felkerül a választási névjegyzékbe.

Amennyiben nagykorú magyar állampolgárként nem rendelkezik lakcímmel sem Magyarországon, sem az Európai Unió másik tagországában, de szeretne szavazni az európai parlamenti választásokon, regisztrálnia kell. Ilyen kérelmet május 2-án (csütörtök) 16 óráig lehet benyújtani.

Fontos: amennyiben korábban (a 2014-es vagy a 2018-as országgyűlési választásokhoz kapcsolódóan) már sikeresen regisztrált a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők névjegyzékébe, akkor nem kell újra regisztrálnia, mert regisztrációja továbbra is érvényes. Ugyanakkor ha a regisztráció során megadott adatai megváltoztak (például elköltözött), ne felejtse el bejelenteni. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező, regisztrált választópolgárok levélben szavazhatnak.

Amennyiben nem magyar állampolgár, de rendelkezik magyarországi lakcímmel, és az Európai Unió valamely más tagállamának állampolgára, akkor lehetősége van arra, hogy az európai parlamenti választásokon magyar pártlistára szavazzon. Ebben az esetben május 10-én (pénteken) 16 óráig kell a kérelmét benyújtania.

Regisztrálni kizárólag az előző kérdésben részletezett két esetben lehetséges személyesen, postán vagy interneten a www.valasztas.hu oldalon.


Személyazonosságot igazoló okmányt (érvényes személyi igazolványt, útlevelet vagy jogosítványt) és lakcímkártyát.

Levélben kizárólag a magyarországi lakcímmel nem rendelkező, sikeresen regisztrált választópolgárok szavazhatnak.

Nem.

Igen, szavazhat, de regisztrálnia kell a szavazásra legkésőbb május 10-én (péntek) 16:00 óráig.

Magyarország területe egy választókerületet alkot, ami azt jelenti, hogy mindenki ugyanarra a jelöltlistára adhatja le voksát.

A mandátumkiosztásban csak azok a listák vehetnek részt és szerezhetnek mandátumot, amelyek több szavazatot kaptak, mint az összes listára leadott összes érvényes szavazat 5%-a.

Az uniós törvények alapján minden tagország választási rendszerének biztosítania kell az arányos képviseletet, ami azt jelenti, hogy az egyes pártokból megválasztott tagok száma a párt által megszerzett szavazatok arányától függ.
Magyarországon ún. zárt listás szavazás van, ami azt jelenti, hogy a listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.


Azokra a pártokra lehet szavazni, amelyek április 23-ig legalább 20 ezer választópolgár érvényes ajánlását megszerezték.


Hogyan szavazhatok külföldön?

Az országonként lebontott információk angolul és a kiválasztott ország nyelvén állnak rendelkezésre.